Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!


Η ευρωπαϊκή οδηγία 2004/18 καθορίζει με σαφήνεια τη συλλογή των αποβλήτων ως έναν από εκείνους τους τομείς όπου το Δημόσιο μπορεί να παραχωρήσει σε  ιδιώτες εργολάβους. Η οδηγία έγινε νόμος του κράτους με τροπολογία που κατατέθηκε στις 13 του Μάη 2011 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Η τροπολογία δίνει το «δικαίωμα» στους δήμους «να αναθέτουν σε ιδιώτες με την υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, το έργο της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων»
Οι ιδιωτικές εταιρείες ισχυρίζονται μάλιστα ότι  λόγω μικρότερων αμοιβών θα καθαρίζουν τις πόλεις με αισθητά μικρότερο κόστος…
Σωστό. Με την «εκ περιτροπής εργασία» με μισθούς πείνας και με ενοικιαζόμενους , πλαστικοποιημένων και απασχολήσιμων ανθρώπων και την επιδότηση με δημόσιο χρήμα που προβλέπει 400 εκατ. ευρώ, ο κάθε πατριώτης επιχειρηματίας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να γίνει και σκουπιδιάρης.
Στην Θεσσαλονίκη δε ο τομέας των σκουπιδιών έχει παραδοθεί από τον Μπουτάρη  στην ιδιωτική εταιρεία “Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης“, στην οποία συμβολικά  συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με 35%, ενώ το 65% του κεφαλαίου της κατέχουν οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες τωνΟμίλων Βγενόπουλου, Δασκαλόπουλου, Φιλίππου.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ,προχωρώντας και ένα βήμα παραπέρα  δέχτηκε και «δωρεάν» τη χρήση ιδιωτικών απορριμματοφόρων της  πολυεθνικής εταιρείας ISS Facility Services ΑΕ, η οποία πέρα από τις συνεχόμενες καταγγελίες εργαζομένων για καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων, είναι και  εταιρεία που χρησιμοποιεί μόνον «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, και η οποία έχει μονοπωλήσει την καθαριότητα και τη φύλαξη σχεδόν ολόκληρου του δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες, όπως Επιθεωρήσεις Εργασίας και ΙΚΑ, ακόμα και υπουργικά γραφεία).
Η έδρα της επιχείρησης ISS Facility Services ΑΕ είναι στη Δανία. Η εταιρία αυτή στις 10 Απριλίου 2008, εξαγόρασε  το 100% των μετοχών την Aspis Security A.E. ιαβάστε εδώ.
Τέλος πρόκειται, όπως καταγγέλλει το  Σωματείο εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας,  για θυγατρική εταιρεία της διαβόητης αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs(!)
Ωστόσο το  ήδη αποφασισμένο, η κυβέρνηση του παπατζή ΓΑΠ το κάνει πράξη με άλλοθι την απεργία των ανθρώπων που εργάζονται στην καθαριότητα. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι εφόσον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν επιστρέψουν στην εργασία τους, το έργο της αποκομιδής θα αναλάβουν ιδιώτες. Σημείωσε, δε, πως όσοι δεν εργάζονται «δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα πληρωθούν».
Μάλιστα!
Γι αυτό όπως μας ενημερώνουν και τα Νέα έχει ξεσπάσει «Επιχειρηματικός πόλεμος, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, έχει ξεσπάσει γύρω από την πίτα της διαχείρισης των 5,5 εκατ. τόνων των αστικών απορριμμάτων που παράγονται σε ετήσια βάση στην Ελλάδα.»
Και ποιοι «μάχονται»;
Η εταιρεία Ηλέκτωρ του ομίλου της Ελλάκτωρ (πρώην Ελληνική Τεχνοδομική), η Ιντρακάτ, η οποία έχει συμμαχήσει με τον γαλλικό κολοσσό Suez, oι κατασκευαστικοί όμιλοι J&Ρ Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Λάτση σε συνεργασία με τον πολυεθνικό όμιλο Veolia, ο όμιλος Κοπελούζου, η ελληνικών συμφερόντων Εnvitec που διαχειρίζεται την ΕΜΑΚ (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης).
Ποιος να ασχοληθεί τώρα με τα προβλήματα και με τα αιτήματα μερικών “βρομερών σκουπιδιάρηδων”;
Στρατηγικός στόχος άλλωστε αυτής της κυβέρνησης του παπατζή  είναι να γίνει ακόμα πιο φτηνή η τιμή της εργατικής δύναμης, να συμπιεστεί η αξία της στο έσχατο επίπεδο, και να παραδοθούν οι εργαζόμενοι, κυριευμένοι από τον φόβο της ανεργίας στα χέρια των πατριωτών επιχειρηματιών.
Στον τομέα των σκουπιδιών κρύβεται χρυσάφι
Γι αυτό και στις 13 Αυγούστου 2010 γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία, η επιχείρηση SINDA ENTERPRISES COMPANY LIMITEDκυπριακή εταιρεία,(για ευνόητους λόγους) από κοινού ελεγχόμενη από την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. και εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λασκαρίδη, αποκτά κοινό έλεγχο της επιχείρησης «Μεσόγειος ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.»
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων είναι:
Μεσόγειος: Η εργολαβική ή άλλη εκτέλεση πάσης φύσεως τεχνικών και οικοδομικών έργων του Δημοσίου, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η παραγωγή και εμπορία ενέργειας ηλεκτρικής και άλλων μορφών ενέργειας, η διαχείριση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.
Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.: Πρόκειται για πιστωτικό ίδρυμα.
Ο όμιλος Λασκαρίδη αποτελείται ως επί το πλείστον από εταιρείες με αντικείμενο δραστηριότητας τον εφοπλισμό και την αγοραπωλησία ακινήτων.
Καθόλου τυχαία η Eurobank σε έκθεση της αναφέρει:
Ο κλάδος της διαχείρισης αποβλήτων προβλέπεται να εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη στα επόμενα έτη λόγω της έλλειψης επαρκών υποδομών διαχείρισης  απορριμμάτων με βάση τις σημερινές ανάγκες και την υποχρέωση συμμόρφωσης της Ελλάδας με την οδηγία της Ε.Ε.. Το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων μέχρι το 2015 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε €5 δισ. και η Μεσόγειος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου.
Ο πρόεδρος της Eurobank EFG Equities  κ. Κώστας Μητρόπουλος σε δήλωσή τουσημείωσε ότι «ο Όμιλός μας έχει δεσμευθεί να ενισχύσει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη. Με την επένδυση στην Chipita, μίας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, και την Μεσόγειο, πρωταγωνίστριας στο χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, ο Όμιλός μας κάνει την δέσμευση πράξη»
Οι απαραίτητες λοιπόν «επενδύσεις» σε όλους τους τομείς- από την προμήθεια των κάδων, την αποκομιδή, την ανακύκλωση, την βιολογική επεξεργασία, τους ΧΥΤΑ, ως και την παραγωγή  βιοαερίου από τα σκουπίδια -που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2015- υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ.
Και πάμε στοίχημα ότι η απαιτούμενη τεχνολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για όλα τα παραπάνω θα είναι Γερμανικής εταιρίας;
Επίσης η υπόθεση των σκουπιδιών αναδεικνύει τις στενές επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας, το ιδιότυπο μοίρασμα μίας ολιγοπωλιακής αγοράς, την επέκταση της δραστηριότητας ηχηρών ονομάτων του εγχώριου επιχειρείν σε τομείς που προοιωνίζονται… λαμπρά κέρδη.
ΠΟΙΑ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ;
Ζαphod, για τα τεχνικά ζητήματα

ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ''sativus''



safran
Αρκετές από τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ήδη γνωστές, ενώ νέες (κατά του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ κ.λπ.) διαπιστώνονται από τις συνεχιζόμενες επιστημονικές έρευνες. Ωστόσο φαίνεται ότι ο κρόκος -ή σαφράν- συμβάλλει και στην… καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή της Κοζάνης! Κι αυτό καθώς παρατηρείται αξιοπρόσεκτη αύξηση μέσα στη διετία όσων ασχολούνται με την καλλιέργειά του, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας. Η ανεργία και οι λιγοστές ευκαιρίες απασχόλησης στρέφουν αρκετούς νέους του τόπου στην παραγωγή του κρόκου, η οποία, αν και θεωρείται δύσκολη υπόθεση, είναι προσοδοφόρα. Ετσι μέσα στη διετία καταγράφεται αύξηση των καλλιεργούμενων εδαφών κατά 1.000-1.500 στρέμματα (συνολικά είναι 3.000-4.000 στρέμματα). Ο κ. Πατσιούρας σημειώνει ότι πριν από μία δεκαετία ο συνεταιρισμός αριθμούσε 2.500 μέλη, στη συνέχεια έφτασε στα 700, όμως πλέον παρατηρείται αυξητική τάση. Συνεπώς γίνεται εφικτός ο στόχος σταθεροποίησης της συνολικής ετήσιας παραγωγής στους 3-4 τόνους, που θα επιτρέψει την ανάκτηση χαμένων αγορών. Πάντως, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού τονίζει ότι η παραγωγή του κρόκου είναι επίμοχθη διαδικασία, κυρίως σε ό,τι αφορά το κομμάτι συλλογής του προϊόντος, που γίνεται χειρωνακτικά από κάθε φυτό ξεχωριστά.

Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά του κρόκου (στοιχίζει γύρω στα 1.100 ευρώ το κιλό), επειδή ως επί το πλείστον καταναλώνεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και λιγότερο στη μαγειρική. Σε αυτό συμβάλλει και η διάθεση από τον συνεταιρισμό ροφημάτων (τσάι, μέντα, φασκόμηλο κ.λπ.) με κρόκο, που διευκολύνουν την κατανάλωση. Προς επέκταση αυτού του τομέα ο συνεταιρισμός σχεδιάζει την πιλοτική καλλιέργεια διάφορων βοτάνων στην Κοζάνη.

Τη δυναμική του συνεταιρισμού μαρτυρεί και η αξιόλογη αύξηση του προσωπικού του, ενώ η διοίκηση προγραμματίζει τη σύσταση κι άλλης εταιρίας με νέα προϊόντα και με στόχο όταν επιτευχθεί απόσβεση κεφαλαίων το 55% των κερδών να δοθεί στους παραγωγούς.

Επιπλέον ο Νίκος Πατσιούρας δηλώνει ότι ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης αγωνίζεται για να λάβει από τα αρμόδια κρατικά όργανα την έγκριση βιολογικής καλλιέργειας του προϊόντος. Ωστόσο έως τώρα δίνονται μόνο υποσχέσεις, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να χάνονται και οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις!

Το 70% της παραγωγής κρόκου διατίθεται στη χώρα μας και το υπόλοιπο 30% στο εξωτερικό. Ωστόσο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες αγορές (π.χ. ΗΠΑ) κι αν σημειωνόταν διεύρυνση της παραγωγής οι εξαγωγές θα εκτοξεύονταν.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, το Ιράν έχει σχεδόν το μονοπώλιο της παγκόσμιας αγοράς, με παραγωγή 200 τόνων ετησίως.
Βεβαίως, διευκρινίζει ο ίδιος, σε αυτό συνετέλεσε το ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί νοίκιασαν χωράφια στο Ιράν, καλλιεργούν εκεί τον κρόκο και τον φέρνουν στη χώρα τους για να τον πουλήσουν σαν δικό τους!


Sativus με ποιότητα και γεύση

Ο κρόκος διακρίνεται σε 67 είδη. Αυτό που παράγεται στην Κοζάνη είναι ο crocus Sativus (κρόκος Σατίβους), που ξεχωρίζει για την ποιότητα, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.
Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα είναι μεγάλης σημασίας για την τοπική οικονομία και η τουριστική αξιοποίηση του κρόκου. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε και με την τουριστική εκμετάλλευση του κρόκου, αλλά δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακόμη και ένα επισκέψιμο κτίριο προβολής της παραγωγής του προϊόντος. Η τουριστική αξιοποίηση αγροτικών προϊόντων είναι ένα θέμα που οφείλουν οι φορείς να δουν προσεκτικά, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη».


Δημήτρης Κυριακόπουλος